Martin Elmer

Denne dyktige, uredde og til dels kontroversielle danske forfatteren (født 1930) er også en av Danmarks mest produktive og markante kulturpersonligheter. Han har skrevet mer enn 40 bøker av ulik art, både romaner, temabøker, barne – og ungdomsbøker, novellesamlinger, skuespill og annet. Han har i tillegg skrevet rundt 2000 noveller og 800 kronikker og essays for radio, aviser, ukeblader og tidsskrifter.

Martin Elmer har vært redaktør og Folketingsrepresentant; han har sittet i styret for blant andre Dansk Forfatterforening, vært engasjert i kampen for homofiles rettigheter og er en profil i det danske miljøet i Spania, hvor han har vært bosatt siden 1979.

Elmer har ofte kjent meningssensur og grensene for ytringsfriheten på egen kropp. Han er ateist, republikaner, EU-motstander siden 1964, homofil, samt demokratisk fundamentalist som ønsker partiveldet avskaffet fordi de politiske partiene setter egen ideologi foran demokratiet. Alt dette gjør at Elmer alltid har blitt utskjelt fra flere hold.

Martin Elmer er nok en torn i øyet på mange politikere, ikke minst etter boken Efterlyses: demokrati, som er et meget kritisk og leseverdig essay om EU, det politiske miljøet, menneskerettigheter, kirken osv. Denne boken, samt hans siste roman Askepotts dagbok, utgis snart på norsk her.

Elmer har også vunnet flere priser for sin allsidige skrivekunst.